ERGÜN: "ENFLASYON SEPETİ PANDEMİ ŞARTLARINA GÖRE GÜNCELLENMELİ. BU TÜFE HESABI DOĞRU DEĞİL..."
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, bütün dünyayı sarsan virüs hadisesi nedeniyle insanların tüketim kalıplarının köklü değişiklere maruz kaldığına dikkat çekerek, enflasyon hesaplamalarında kullanılan "Harcama Sepeti"nin güncellenmesi gerektiğini söyledi.
Ergün, açıklanan enflasyon rakamının düşük çıkmasının asıl sebebini, harcama kalıplarındaki değişimlerin dikkate alınmamış olmasına bağladığı açıklamasında şunları söyledi:
" Bir virüs salgınıyla, bütün dünyanın zaruri harcama kalıpları bir anda değişti. Sokağa çıkma kısıtlamaları veya insanların tedbir amaçlı olarak kendilerini yalıtımlı ev ortamlarında tutma gayretleri, doğal olarak; ulaşım, turizm, giyim gibi harcama kalemlerine olan rağbetin azalmasına sebep oldu. Bunun aksine de; haberleşme, elektrik, su, temizlik ve gıda harcamalarında, hijyen malzemeleri teminindeki harcamalarda büyük artışlar meydana geldi. Bu gerçeklik sadece ülkemiz için değil bütün dünya ülkeleri için de geçerli bir durum oldu. Ülkelerin Ulusal İstatistik Büroları, enflasyon sepetlerinde henüz pandeminin yol açtığı, bu denge değişiminin gerektirdiği revizyonları gerçekleştirmedi. Bu nedenle araştırma kuruluşları ve uzmanlar enflasyonda değişen dengelerin verilere yansıması için sepetlerde COVID-19 revizyonu gerektiğini belirtiyor.
Örneğin; dört kişilik bir ailenin; sabun, su, çamaşır suyu, ev temizleme maddeleri, çamaşır deterjanı ve bulaşık deterjanı masrafları neredeyse 2-3 katına çıkarken, günlük hayatımızda hiç olmayan veya çok az kullanılan kalemler de artık günlük değil, saatlik tüketim masraflarına dönüştü. Hiç hesapta olmayan maske tüketimi, büyük artış gösteren alkol bazlı el dezenfektanları, kolonyalar ve jeller hayatımızın en önemli masrafları haline geldi.
İşte bu gerçeği görmeden ve enflasyon sepetine yansıtmadan yapılan bütün TÜFE hesapları gerçeklikten, doğruluktan çok uzaktır. Banka kartlarıyla yapılan harcamalar dikkate alındığında bile; gıda ve temizlik harcamalarındaki artışın harcama sepetindeki payının oldukça yükseldiğini görebiliyoruz. Yetkililerimiz de bu gerçeği görmeli ve gerekli revizyonları yapmalıdır. TÜFE gerçek harcama kalıplarıyla hesaplanmalıdır."