TÜFE ARTIŞLARI GÜVEN VERMİYOR
Nisan Ayın tüketici fiyat artışının hesaplanmasında, emeklilerimizin zorunlu harcamaları temsil yönünden yetersiz kalmıştır. TÜİK tarafından 418 madde üzerinden Nisan Ayı tüfe artışının yüzde 0,85 hesaplanması, inandırıcı olmamıştır. Döviz kurlarında ve enerji fiyatlarında yaşanan yükselişin etkisi ile maliyet kaynaklı enflasyonun devam etmesi, yılsonu hedefini zorlaştırmaktadır.
2020 Nisan Ayında en çok artış gösteren ve emeklilerimizin de zorunlu harcamaları içinde yer alan 16 maddenin ortalama artışı yüzde 14,42 olmuştur. Tabloda yer alan ve TÜİK tarafından tespit edilen tablodaki fiyat artışları, çarşı-pazardaki fiyat artışlarına göre daha düşük kalmıştır. Örneğin; sarımsak, kuru soğan ve patatesin piyasa fiyatları neredeyse, iki katına yakındır.
TÜİK’in harcama sepeti içindeki temsil yüzdeleri de eleştirilmektedir. Örneğin; TÜİK'in harcama sepeti içinde gıdanın payı yüzde 22.77, konutun payı 14.34 olarak dikkate alınmaktadır. Gerçekçi bir değerlendirme yapıldığında; düşük gelir gruplarının harcama sepeti içinde gıdanın payının yüzde 35, konutun payının yüzde 25 olarak değiştirilmesi gerekir.
Tüfe yüzdelerine göre emekli aylıklarına yapılan artışlarla, emekli aylıkları reel olarak korunamamaktadır. Bu nedenle, emekli aylıklarına gerçekçi yeni bir artış sistemi getirilmelidir.